Tercih Yapacaklar İçin Havacılık Yönetimi (Soru-Cevap)

Bu yazıyı üniversite tercihi yapacak olanlar için yazıyorum.
*Yazıya ilgi beklediğimden çok daha fazla oldu. Okuyan, yorum yapan herkese çok teşekkür ediyorum. Umarım birilerine küçük de olsa faydam dokunuyordur 🙂
** 29.07.2022 Sorularınız varsa hala yardımcı olabilirim, siteye yazı girişi yapmasam da sürekli takip ediyorum. Tercih döneminde kolaylıklar dilerim.
***Yazıda bölüm tavsiyesi vermiyorum sadece bölümü anlatıyorum. Yani bu bölümü okuyup okumayacağınız, ileride iş bulup bulamayacağınız size kalmış. Bu konuda sorumluluk kabul etmiyorum…
Bölüme başladığımdan beri her yıl özellikle tercih zamanları Kocaeli Üniversitesi ve Havacılık Yönetimi ile ilgili sorular alıyorum. Havacılığa olan ilgileri beni sevindiriyor ve elimden geldiğince sorularını cevaplamaya çalışıyorum. Bir çoğumuz üniversite tercihlerimiz sırasında danışacak birileri aradık, araştırdık, soruşturduk ama bizi tatmin eden cevaplar alamadık. Ve üniversiteye geçince yaşadığımız o süreci unutup ardımızdan gelenler için bunu iyileştirecek bir şey yapmadık. Ben istiyorum ki yaşadığım sıkıntıları siz yaşamayın, aklınızda soru işareti kalmasın . Şimdi bu sık sorulan soruları yazarak toplu şekilde cevaplayacağım. Hadi başlayalım 🙂
Havacılık Yönetimi nedir?
Havacılık Yönetimi bölümü literatürde havacılık sektörüne yönetici yetiştirmek için açılmış bir bölümdür. Peki gerçekte böyle midir? Maalesef değil..
Dışarıdan bakıldığında dört yıl okuyorsunuz sonra yönetici olarak başlıyorsunuz gibi bir izlenim verebilir. Bana da ilk böyle tanıtmışlardı bu bölümü ama maalesef gençlerin heveslerini kullanan umut tüccarlarından başka bir şey değillerdi. Evet mezunlar havacılık sektöründe iş bulabiliyor fakat işe girmek için aranan kriterlerde ‘havacılık’ mezunu şartı yok. Bölümü pohpohlamanın, arşa çıkarmanın anlamı yok puanı belli sıralaması belli. Ama yerin dibine sokmaya da gerek yok. Bu bölümde fark yaratacak en önemli unsur sizsiniz. Ne kadar kendinizi geliştirirseniz o kadar iyi yerlere gelirsiniz, ne demişler “bilgi güçtür” !
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ile Havacılık Yönetiminin farkı nedir?
Farkı birinin fakülte diğerinin yüksekokul bölümü olmasıdır. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümü 2 yıllık ve TYT ile alan bir bölüm, Havacılık Yönetimi 4 yıllık ve AYT ile alan bir bölüm. 2 yıllık olanlar yani Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümleri genellikle özel üniversitelerde yer alıyor.
Benim tavsiyem 4 yıllık Havacılık Yönetimi olacaktır ve mümkünse devlet üniversitesi olsun.
*Bu konuyla ilgili çok soru alıyorum. “Ben X Üniversitesini kazandım, nasıl burası, buradan mezun olunca iş bulabilir miyim, DGS ile geçiş yapayım mı?” şeklinde sorular çok geliyor. Tekrar söylüyorum tavsiye ettiğim üniversiteler yazıda mevcut bununla başka bilgilere sahip değilim. Ağrı’daki bir Yüksekokul’un nasıl olduğunu nereden bilebilirim ben?!
Mezun olduktan sonra ne iş yapacağız?
Havacılık Yönetimi mezunları yüksek oranla yer hizmetleri şirketlerinde çalışırlar. Zaten havacılıkta belli yerlere gelenlerin çoğu yer hizmetlerinden yetişmedir. Biraz daha açacak olursak ülkemizdeki yer hizmetleri şirketleri olan Çelebi, Havaş ve TGS de Yolcu Hizmetleri Memuru veya Harekat Memuru pozisyonlarında asgari ücretin yaklaşık 1,5-2 katı gibi bir ücrete çalışırsınız. Kendini gösterip havayollarına, temsil şirketlerine veya diğer havacılık şirketlerine girenler oluyor elbette fakat dediğim gibi yüksek oranda ‘ground handling’ dediğimiz yer hizmetleri şirketleri.
Çelebi Hava Servisine girişimi anlattığım yazım için tıklayınız
Hangi üniversitelerde bu bölüm var?
Az önce ÖSYM’nin kılavuzunu açıp teker teker inceledim ve 16 devlet ve 7 özel üniversitesinde ‘Havacılık Yönetimi‘ bölümü var. Ben tercih yaparken 3 adet Havacılık Yönetimi yazmıştım Kocaeli Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi(Kayseri) ve Konya Üniversitesi . En üstte Kocaeli Üniversitesi vardı o geldi. Hangi Üniversiteleri tavsiye edersin diye sorarsanız öncelikle devlet üniversitesi olsun derim ve sıralamam şöyle olur:
1-Eskişehir Anadolu Üniversitesi
2-Kocaeli Üniversitesi
3-Kayseri Erciyes Üniversitesi
Bu üçünden birine puanınız tutuyorsa üst taraflara yazmanızı öneririm. Bu tavsiyelerimi kendi tecrübelerim, izlenimlerim, arkadaşlarımın önerileri ve araştırmalarım sonucunda sizlerle paylaşıyorum emin olabilirsiniz.
*Not: Yazıyı yazdığım günden beri çok fazla havacılık alanında bölüm açılmış, şu an 100’e yakın üniversite’de havacılık bölümü var(Yüksekokullar dahil)
Bölüme giriş hikayemi anlattığım yazım için tıklayınız
Kocaeli nasıl bir şehir?
Kocaeli İstanbul’a çok yakın ve gerçekten keşfedilmeye bekleyen güzellikleri olan bir şehir. Bu şehri çoğu üniversiteli sevmez çünkü şehri merkez ilçe olan İzmit’ten ibaret sanırlar. Gölcük’ten Kandıra’ya bir çok güzelliğe sahip. Ama her zaman dediğim gibi bir şehri/mekanı güzel yapan içindeki insanlardır. Kocaeli insanı agresif Karadenizlileri ve köylü uyanığı esnafları çıkardığımızda iyidir aslında 🙂
Ulaşım olanakları olarak fena değildir. Sabiha Gökçen Havalimanı 1 saatlik mesafede, İstanbul 1,5 saatlik mesafededir, tren ile Eskişehir, Konya ve Ankara ve İstanbul‘a ulaşım mümkün. Otogara tramvay hattıyla ulaşım mümkün. Bir de havalimanı vardır fakat yalnızca Karadenizliyseniz işinize yarayabilir..
Kocaeli Üniversitesi nasıl bir üniversite?
Kocaeli Üniversitesi geçme notu çok yüksek olan(65), 80 bin öğrencisi olan, konumundan dolayı her gün binlerce kişinin çevre şehirlerden(İstanbul,Sakarya) servislerle gidip geldiği bir üniversite. Akademik takvimde son dakika değişiklik yapılmasıyla ve ders seçimi zamanı herkesi komandoya çevirmesiyle meşhurdur 🙁 Kocaeli Üniversitesinin ana kampüsü Umuttepe Kampüsüdür.

Fakülte ve Kampüs nasıl?
Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ne yazık ki Umuttepe kampüsünde değil Arslanbey kampüsünde yer alır. Arslanbey kampüsü Kartepe ilçesine bağlı Arslanbey mahallesindedir.
Bu muhit çoğunlukla göçmen Lazlardan oluşur. Doğa ile iç içedir(bu durum bazen can sıkıcı olabiliyor). Kampüse ulaşımı şehir merkezinden 201,202 nolu otobüslerle Umuttepe’den ise 255 nolu otobüsle yapabilirsiniz.
Kampüsün resmi olarak bir giriş kapısı vardır ama bu giriş Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesine çok uzak olduğu için öğrenciler genellikle arka kapı diye adlandırılan kısa yolu kullanırlar. Bkz :

Kampüsten bir beklentiniz olmasın ortam sıfırdır kampüs içerisinde bir büfe dahi yoktur. Öğrenciler kampüs içerisinde yalnızca yemekhaneye giderler. Kampüs içerisinde yapabileceğiniz hiç bir sosyal aktivite yoktur!
Gelecekseniz bunun bilincinde olun okula sadece ders dinlemek ve bir şeyler öğrenmek için gelip sosyal aktivitenizi başla yerlerde yapabilirsiniz..
Umuttepe şehir merkezine göre daha soğuk olur, Arslanbey de aynı şekildedir. Umuttepe’nin rakımı 380 metre, Arslanbey’in ise 160 metredir ona göre tedbirli gelin.

Fakültede başka hangi bölümler var?
Fakültede Havacılık Yönetiminin dışında Uçak Gövde Motor Bakım ve Uçak Elektrik Elektronik bölümleri var. Bu bölümler teknik bölümlerdir. Eğer sayısalcıysanız ve havacılık istiyorsanız bu bölümleri de şiddetle tavsiye ederim. Okuması daha zor olmasına karşın İş olanakları bizim bölüme oranla daha fazla.
Havacılık Yönetimi bölümünün özel şartları nedir?
Bölümün bazı özel şartları var bunlara takılan olacağını düşünmüyorum ama siz yine de bir göz atın sonra emekleriniz boşa gitmesin.
41. Bu programda uygulamaya yönelik bazı dersler ve stajlar özel ve resmi havacılık kuruluşlarının tesislerinde yapıldığından bu programı kazanan öğrencilere güvenlik soruşturması yaptırılacaktır. Güvenlik soruşturması olumsuz olan veya bu kuruluşların düzen ve disiplinine uymayan öğrenciler bu programa devam edemezler.
**bu maddede anlatılan şu: eğer siciliniz temiz değilse apron kartı alamazsınız ve apron kartınız yoksa havacılık sektöründe hiç bir meslekte çalışamazsınız!
46. İsteyen öğrencilere kontenjan dahilinde bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık programı süresi, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir.
**Hazırlık isteğe bağlı çok az öğrenci okuyor, bana sorarsanız tavsiye etmem.
49.HAVACILIK YÖNETİMİ (lisans), SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ (ön lisans) mesleğini icra edebilmek için aranan nitelikler: 1) Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak. 2) Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu almak
**41. madde ile 87. maddenin birleşimi gibi bir şey olmuş
87. Bu programa kayıt için üniversitenin önereceği ve/veya tam teşekküllü resmi bir hastaneden, eğitim süresince ve daha sonrasında bu mesleği yürütmeyi engelleyecek fiziki ve ruhsal engeli olmadığını belgeleyen heyet raporu alınması gerekir.
**Heyet raporunu alıp öyle kayıda gelmeniz gerekiyor ayrıca işe girerken de sağlık raporu almanız gerekecek. Renk körlüğü ve görme eksikliği ile ilgili çok soru geldi(ülkemizde bu kadar renk körü olduğunu tahmin bile edemezdim). Renk körlüğünün Havacılık Yönetimi bölümü için engel olacağını sanmıyorum ancak teknik bölümlerde sıkıntı olabilir. Görme kaybı da çok yüksek olmadığı sürece problem olmaz şu an çalışan miyop arkadaşlarım var 2 dereceye yakın görme kaybı olanlar var. Gözlük veya lens ile çalışıyorlar sıkıntı olmuyor.
211. Bu programda 8. yarıyıl derslerinin tamamı anlaşmalı özel ve resmi havacılık kuruluşlarının (Kocaeli ili dışında), yurtiçi veya yurt dışı tesislerinde yapılabilecektir.
**Bu madde ne için yazıldı bilmiyorum. Teknik bölümler OJT(On job training) adında son sene okula gelmeden staj yapıyorlar fakat bizde henüz yok böyle bir durum
Ne tür dersler veriliyor?
Derslerimiz Havacılık dersleri, İşletme dersleri ve Yönetim dersleri olarak üçe ayrılıyor. Havacılıkla ilgili derslerde sektörde işinize yarayacak bilgiler öğrenirsiniz ve çeşitli araştırmalar yaparak sunum yaparsınız. İşletme dersleri analitik düşünmemizi geliştiren biraz matematik içeren derslerdir. Yönetim dersleri ise ezber ağırlıklıdır ve bizi yöneticiliğe hazırlar(bu şaka değil)
Dilerseniz ilginizi çekebilecek dersleri dönemiyle birlikte sizinle paylaşayım:
1.Dönem = Sivil Havacılığa Giriş | Havacılık Tarihi | İşletmeye Giriş | Sosyal Sorumluluk Projeleri
2. Dönem = Genel Ekonomi | Genel Muhasebe |Havaaracı Temel Bilgisi
3. Dönem = Havacılık Hukuku | Meteoroloji | Hava Seyrüseferi | Yer Hizmetleri | Temel Harekat
4. Dönem = İstatistik | Yolcu Hizmetleri | Finansal Yönetim | Yük Kontrol ve Denge| Havacılık Haberleşmesi
5. Dönem = Havacılık İngilizcesi 1 | Kalite Yönetim Sistemleri | Maliyet Yönetimi
6. Dönem = Hava Trafik Hizmetleri |Havayolu Yönetimi | Filo Planlama | Tehlikeli Maddeler
7. Dönem = Havacılık Bakım Yönetimi | Havayolu Endüstrisinin Gelişimi | Hava Kargo Yönetimi
8. Dönem = Havaalanı Tasarımı | Kriz Yönetimi | Havacılıkta İleri Konular
Fakültedeki Havacılıkla ilgili kulüpler ve dernekler mevcut mu?
Fakültemizde kulüp olarak yalnızca fakülte kulübü olan KOÜHAVK yani Havacılık Kulübü var. Dernek olarak ise Türkiye’nin 7 farklı şehrinde temsilciliği olan üye sayısı 2000 ün üzerinde olan Herkes İçin Havacılık Derneği Kocaeli Temsilciliği faaliyet göstermekte. Fakülteye gelecek olan öğrencilerin derneğe ve kulübe girmelerini tavsiye ediyorum!
Havacılık Kulübüne giriş hikayemi anlattığım yazım için tıklayınız
Üniversite 3. Sınıf faaliyetlerimi anlattığım yazım için tıklayınız
Havacılık kadınlar için uygun mu?
Günümüzde her meslek kadınlar için uygundur, havacılıkta da aynı şekilde kokpitten kontuara her birimde kadınlar başarılı bir şekilde işlerini sürdürüyorlar. Tercih yapacak kadın arkadaşlarımız hiç tereddüt etmeden havacılık yazabilir.
Hazırlık okumalı mıyım?
Eğer İngilizceniz 0 seviyesindeyse ve hazırlıkta gerçekten kendinizi geliştireceğinize inanıyorsanız okuyun. Aksi halde hazırlık dediğiniz koca sene maksimum B1 seviyesinde İngilizce öğrendiğiniz, bolca para harcadığınız, okey/tavla oynadığınız bir yıl olur. Tavsiyem; hazırlık döneminde harcayacağınız para ve zamanı 4 yıla yayarak öğrenim hayatınız boyunca(ya da yazları) kitaplar, uygulamalar, diziler yardımıyla İngilizcenizi geliştirin.
Yurt dışında çalışabilir miyim?
Mesleğini global çapta öğrenen ve icra edebilen ve Yabancı dili olan biri tabi ki de Yurt dışında çalışabilir.
Miyopum, renk körüyüm, havacılık yönetimi okuyabilir miyim?
Arkadaşlar hava kuvvetlerinde pilot olmuyorsunuz. Gözlük/lens kullanan bir çok insan bu işi yapıyor. Renk körlüğü ise teknik bölümler için sorun olabilir doktora veya üniversitenin öğrenci işlerine danışmanız lazım.
Boyum 160 cm, Havacılık yönetimi okuyabilir miyim?
Bölüme girerken tabi ki bir boy/kilo şartı yok. Mezun olduktan sonra kabin memuru veya pilot olmak isterseniz o zaman boy/kilo şartları devreye girer. O da şirketlerin belirlediği şartlardır, bana sormayın yani 🙂
İki yıllık veya açıköğretim okusam bir dezavantajı olur mu?
Bilemem.
Ama ben şirket olsam 4 yıl okumuş, daha yüksek puanı almış adayları tercih ederdim. Sektöre her okuldan ve her bölümden girenler oluyor onun için bir şey diyemiyorum. Siz en iyisi en iyi üniversitede okuyun, şansa bırakmayın 🙂
Başörtüsü havacılık sektöründe sorun teşkil eder mi?
Başörtüsü TGS ve Çelebi şirketleri için sorun teşkil etmiyor, ayrıca Türk Hava Yollarında da sorun olmaz.
Sen ne iş yapıyorsun?
Bu da çok soruluyor, anlatayım:
2015 Eylül’de Koü Havacılık Yönetimi bölümüne girdim, 2016 Mayıs’ta Cengiz Topel Havalimanında çalışmaya başladım. 01 Haziran 2019’da İstanbul Havalimanına Harekat Memuru olarak geçiş yaptım ve 19 Haziran 2019’da mezun oldum. Şimdi ise Türk Hava Yolları Teknik şirketinde çalışıyorum.
Sevgili liseli kardeşlerim;
Lütfen bana ulaşmadan önce yazıyı tam anlamıyla okuduğunuzdan emin olun. Günde 10-20 mesaj alıyorum ve çoğuna yanıtım şu şekilde oluyor: Yazımda belirttim, tekrar okuyun.
Bilgiye kısa yoldan ulaşmaya çalışmayın, okuyun, öğrenin.
Eğer güzel cevaplar alamıyorsanız soruyu yanlış sormuşsunuz demektir. Ben de yanlış hitapla, usulsüzce sorulan sorulara yanıt vermiyorum.
Yanlış anlaşılmasın benim amacım insanlara yardımcı olmak. Bu siteyi bu yüzden açtım, bu yazıyı bunun için yazdım. Fakat ısrarla bana mezun olunca iş bulabilir miyim, kaç para maaş alacağım gibi yazıda belirttiğim konuları sorarsanız üzülerek yardımcı olamam.
YAZIMDA TÜM SORULARINIZA CEVAP VARDIR, İKİ KERE OKUYUN, YİNE DE AKLINIZA TAKILAN BİR ŞEY VARSA BANA ULAŞIN.
*Ayrıca bana twitter, instagram, linkedin ve mail adreslerim üzerinden 7/24 ulaşabilir aklınızdaki soruları çekinmeden sorabilirsiniz.
**Ve son olarak eklemek istediklerim
Sevgili arkadaşlarım, kardeşlerim ve gelecekteki meslektaşlarım;
Liseden mezun oldunuz ve üniversiteye geçtiniz, artık lise kafasından çıkmalı üniversiteyi okuldan, derslerden ibaret görmemelisiniz. Üniversitede kendinizi geliştirebileceğiniz onlarca fırsat önünüze gelecek bu fırsatları yerinde ve zamanında değerlendirin. Havacılık sadece uçakları bilmek veyahut gökyüzünü sevmekten ibaret değildir, havacılık bir kültürdür ne olur bu kültürü üniversitede kazanın. Stajda veya teknik gezilerde apronun tozunu bir defa yuttunuz mu bir daha asla bırakmak istemeyeceksiniz emin olun 🙂 Havacılık prestijli, riskli, eğlenceli ve eğer kendinizi geliştirirseniz çok para kazandıran bir sektördür. Eğer bu yazıyı buraya kadar okuduysanız içinizde bir havacılık ateşi var demektir. Bu ateşinizin hiç sönmemesini dilerim, kendinize iyi bakın ..
382 thoughts on “Tercih Yapacaklar İçin Havacılık Yönetimi (Soru-Cevap)”